Social Icons

.

За Нас


Тук ще се опитам да Ви запозная с историята на църквите, античните селища,  с имената на местностите и имената на по старите фамилии в част от населените места в област Монтана , а по точно по поречията на река Огоста и река Цибрица.                                                                                                                    
Oт изворите си река Огоста западно от с. Дълги дел и западно от село Превала/така наречения Чипровски ръкав/ до вливането си в язовир Огоста и впоследствие до вливането си в река Дунав в тази леко извита дъга с широчина от около 10 км са разположени няколко десетки Православни храмове, антични и средновековни селища, в това число много от тях укрепени с крепостни стени. Десетки от тях са обявени за паметници на културата. Втората група по поречието на река Цибрица/води началото си от възвишенията над с. Смоляновци и с. Винище/,  до вливането и в река Дунав при село Долни Цибър в землищата на селата по поречието и в един район с ширина 10 км. също се намират останките на десетки селища от античността. В този район около поречията на река Огоста и река Цибър са изразени силуетите на стотици неизследвани тракийски надгробни и римски крайпътни могили.  
В опита си да опишем тази част от нашето историческо наследство не претендираме за професионализъм но ще се постараем поне малко да помогнем за възвръщане на част от историческата памет. Бихме се радвали ако блога послужи за споделяне и обмен на информация. Би било чудесно да дадем своя принос в развитието на културния туризъм в този забравен и неизследван в много отношения регион.Ще се опитаме да ви даваме достоверна информация за събития в областта на културата, спорта и други сфери на нашия живот в този регион. Ще Ви представяме интересни ретро и съвременни фотографии.  
...В публикациите освен наши авторски ще използваме и материали от книгите на Стоян Марков, Георги Александров, Никола Намерански, на краеведи от Монтана и от свободната енциклопедия...Wikipedia....       


                                                                                                                                                                                                                                                   

В отделна категория ще се опитамда представя на Вашето внимание малко позната и забравена част от биографиите и дейността на кметовете на Кутловица, Фердинанд, Михайловград, Монтана от 1878 до 2011 година

Ще се опитам да ви предложа още много изненади и приятни изживявания, просто останете с нас и се включвайте, като коментирате или ми пишете.
Блогът е с регистрирани авторски права и копирането и разпространението на материали без поставяне на линк към сайта и без знанието на автора е забранено т.е, ако искате да ползвате материали от блога, свържете се с нас или поставете линк към публикацията ни.