Social Icons

.

петък, 22 юли 2011 г.

Нещо и за село Мърчево, обл. Монтана

Мърчево…Намира се на 15 км. североизточно от Монтана на левия бряг на река Огоста от двете страни на Вировска река. Църквата”Св. Възнесение Господне” е изградена през 1934 
година.


В землището на селото има следи от няколко антични селища. Североизточно на 1 км. от днешното село отляво на шосето за с.Владимирово непосредствено до кариерата е Калето. Тук изобилства от фрагменти от керамика /битова и строителна/. Виждат се много камъни от крепостната  стена.  На същото място по късно е съществувал раннохристянски манастир. Намирани са кръстове/енклупиони/с всякакви размери, средновековни пръстени и др. От живелите тук в античността или през средновековието е останала една легенда за произхода на имената на селата Мърчево и Люта/днешното с. Владимирово/.
Една легенда за произхода на имената на село Люта/Владимирово/ и село Мърчево.
Някъде в средновековието при някои от кръстоносните походи през 13-14 век , в по ранни времена или при нападенията на турците при нашествието им на Балканите населението на селата в района се събирало на големия християнски празник Великден  при църквата „Св. Николай Чудотворец” в село Люта, като единствена за региона на Великденска комка. 
На един от тези празници  цялото население на вече несъществуващото село Голямо Мърчево било на празника. В селото останали само най възрастните и най малките. Селото е нападнато, опожарено и хората избити.         
Една спасила се баба от височината на брега над река Огоста започнала да вика към празнуващите.
…….…….Хора, хора люта ви комка само остава откакто ви се село помрачи. От мрачи, помрачи остава името Мрачево, Мръчево, Мърчево.
…………..За Люта остава името му заради лютата комка.
…………..тази легенда ми я разказа баба Надка Петкова Костадинова/бивша учителка/ от село Мърчево.
...В самото село квартала вдясно след  жп. линията  в посока моста е едно от античните селища което изобилства с фрагменти от керамика.  Тук е намерена оброчна плочка на Диана и Актеон./Предадена на музея в Монтана от стария учител Мито Дионисиев откъдето  изчезва/. 


                     Оброчната плочка от село Мърчево
На север от селото в местноста Църцория има следи от тракийско селище съществувало през 1 век.  На северозапад  на 0.5 км. с/у помпената станция на тераса между жп. линията и рекичката са намирани фрагменти от битова и строителна керамика  от 4 век. В същата посока на 2 км.  вдясно на жп. линията в посока с. Габровница има следи от селище от 3-4 век. На височината над помпената станция има следи от ранно тркийско селище и личат могилни насипи.В землището  на селото личат насипите на няколко могили. Вляво на 0.5 км.  преди селото от посока Монтана в местността Радинското  има следи от средновековно селище. В регистрите на Видинския санджак е отбелязано през 1666 година като Мирчева.
Стари родове……………….Доновци,Мишковци, Мечкарите, Кръкижете,Филиповци,Чолаковци, Въловци, Пеновци.
Местности………………..Блатото, Буанска маала, Бреста, Гарван дол, Горна пилишница, Дръмките, Дудовете, Дериите, Калето, Зельище, Коилица, Кръньи връ, Мекишака, Мочура, Могилата, Пладнището, Пръдището, Радинското,Садиняка, Султаница, Тутунярете,Търниците, Църцория, Чукара, Чървеницата.





Няма коментари:

Публикуване на коментар