Social Icons

.

събота, 23 юли 2011 г.

за Лехчево

Село Лехчево  се намира на левия бряг на река Огоста на около 30 километра от областния град Монтана. За първи път се споменава в  регистрите на Никополския санджак от 1483-1485 година като Лефчева. Православния храм „Св. Никола” е построен през 1900 година.

На 3 км. югоизточно от селото в една природно защитена долина на малката рекичка Рибине,  се намира местността „Цар Костодин”. Тук на височината  Калето са останките от Римска крепост, а около нея се намират фрагменти от тракийска керамика. 
В местността е намерена оброчна плочка посветена на Римския бог на горите Силван.Югозападно от селото в местността Кушан, и на десния бряг на река Огоста в така наречения Айдушки дол съдейки по намерените фрагменти от битова и строителна керамика е имало селища през 2-5 век. Следи от селище съществувало през 2-4 век има непосредствено до селото от двете страни на пътя за град Монтана. На около 4 км. северозападно от селото на десния бряг на рекичката Маданска бара има следи от селище съществувало през 1-3 век. Североизточно  на 3 км. до шосето за Оряхово се намират фрагменти от битова и строителна керамика от 2-4 век.В района на селото личат няколко могилни насипа като Трите туйнишки могили, Дремливата могила и др.
Стари фамилии….Сулевци, Левканци, Пърчовци, Тарамбичевци, Ячковци, Жильовци………
   Местности……….Алибегов връ, Бабката, Берберските столове, Бранището, Връвището, Дъбето, Калугерица, Рибине, Прерова, Горни Пукьовец, Солилките, Умата, Цар Костодин, Шаньева могила……                                                                                                   
                                                                                         


Няма коментари:

Публикуване на коментар