Social Icons

.

вторник, 19 юли 2011 г.

село Ерден

село Ерден, обл. Монтана
Ерден………….Намира се на левия бряг на река Огоста на 10 км. източно от град Монтана.  В село Ерден се намира храмът “Света Параскева”, който е построен през 50 години на 19 век.  Оградата на мястото където е църквата е от стари надгробни паметници /впечатляващи с размера и изработката си….предполагаме от съществувало средновековно селище.


                     Православен храм "Св. Параскева"
За пръв път името му се споменава в турски документ от 1576 г. като Йередан . На юг от селото в местността Калето са останките на Римска крепост съществувала по намерените артефакти  от 1 до 5 век. В начлото на 20 век жителите на Ерден изкопавали строителен материал от крепостта за основи на къщи, подове и др. и по този тя и останките били доразрушени. В местността Селището на 3 км. северозападно е имало ранно тракийско селище. В близост са насипите на няколко могили.
Първоначално селото се е намирало в местността Манастира, а после се е преместило в местността Делниците. През 19 век жителите на тези селища се заселват на днешното място на левия бряг на река Огоста.
Стари заселници………Кнезовци, Монелци, Влъчовци………..
Местности………………Бачището, Ботурако. Градището, Делниците,Еремия, Еврейското, Кременижо, Манастиро,Пърдището, Чайро……………

Няма коментари:

Публикуване на коментар