Social Icons

.

сряда, 20 юли 2011 г.

за Владимирово/Люта/


Село Владимирово/бивше Люта/се намира в община Бойчиновцина 18 км североизточно от областния град  Монтана на левия бряг в живописната долина на река Огоста. До декември 1949 година селото носи името Люта-име което носи стотици години. Същата година е преименувано на Владимир Минчев/функционер на комунистическата партия/???


                  изглед Владимирово
За първи път се споменава като Луте/Лутешниче, Лютофче/ в регистрите на Видинският санджак от 15-16 век с 35 къщи/според историци за онези векове е било голямо селище/ В село Владимирово (старо име Люта) съществува православен комплекс от два храма с името „Св. Николай Чудотворец“. В комплекса през 70-те години на 19 век е построена кула (камбанария), в която са вградени надгробни паметници от стари гробища. Новият храм е построен през 30-те години на 20 век.


Старата черква „Св. Николай Чудотворец“ през седемдесетте години е обявена за паметник на културата. Според някои историци тя е построена не по-късно от 17 век, според други е много по-ранна. Запазен е апостолският фриз, ограничен от шнуровидна рамка.Иконостасът е бил изработен от майстори от Дебърската живописна школа.


Вътрешността на старата църква/това което беше преди години/.
През 70-те години на 20 век иконите са дадени за реставрация, откъдето изчезват. В двора са запазени стари надгробни паметници (според специалисти на монаси), което е едно от свидетелствата за съществуването на манастирски комплекс на това място. В района около църквите правейки заключение от намерените фрагменти от битова керамика е съществувало тракийско селище/1-2 век/. 

 В края на 18 век тук е намерена мраморна плоча с образа на богинята Диана /Артемида/. Същата е описана от Феликс Каниц при посещенията му в северозападна България  през 70-те години на 19 век.  Плочата с релефа е запазена и е в Националния исторически музей. Историята и описанието и е публикувано през 1978 година от Людмила Мънзова в книгата ѝ „Антична скулптура в България“. Мраморната плоча е с размери 0,47 м на 0,29 м и е датирана от края на 1-ри, началото на 2 век.   
На запад от църквите над съществуващата кариера има белези от ранно тракийско селище от 1 век пр. н.е.
Южно на около 300 метра от църквите се намира местността Манастира. Тук е имало ранно християнски манастир с името „Св. Иван Пусти“. Опожаряван многократно, в началото на 19 век е изоставен окончателно. В същия район е имало тракийско светилище. На около 300 метра източно от това място има останки от старо селище, което е носело името Преславица.


Там отсреща вдясно на Римското кале е местността Преславица.
На запад на около 0,5 км. от останките на този ранно християнски манастир на възвишение над река Огоста в местността Зейще /Зелище/ на границата между село Владимирово и село Портитовци се намира така наречената и известна на всички търсачи на съкровища „Жабата”/Василкина дупка/. В следващ материал  ще опиша една разказана ми и записана от мен прекрасна легенда за траки, римляни, хайдути и пълни товари злато скрити в пещерите в тази местност. 


                  река Огоста и над нея "Жабата"

„Жабата”-колко ли тайни крие?.
Източно от селото на около километър има останки от голяма римска вила, обитавана според намерените в района артефакти /битова и строителна керамика/ от 1 век пр.н.е. до 5 век от н.е.. По-късно на същото място е съществувал раннохристянски манастир.Според археолога Миков този манастир е изгарян многократно/за последно по времето на кърджалиите в края на 18 век. До началото на 20 век зидовете са били запазени на около 3 метра височина но впоследствие камъните са били взети за основи на къщи от жителите на селата Люта, Мадан и Кобиляк. През 1971 година районът на вилата/манастира/ както и районът на височината Голо бърдо на километър източно вляво от шосето за Оряхово са обявени за паметници на културата. Южно през река Огоста на около 500 метра от вилата в местността Марков камик има останки от друг раннохристянски манастир, носел името „Света Богородица“. В близост на възвишението Калетин има останки от Римска крепост от 4 век,а над самото кале личат насипите на няколко могили.  


                 Огоста

В тези гори зад река Огоста  са местностите Марков камик, Попова поляна, Калетин и останките на манастира
Тук е местността Попова поляна известна с  ранно тракийското  селище. И в този район има изобилие от фрагменти от битова и строителна керамика  На северозапад от селото в местността Сухата чешма /Линчище/ има останки от голямо тракийско селище/1-5 век/ със светилище и предполага се античен храм.


                                Чешмата в местността Линчище
Целият район е осеян с фрагменти от керамика/битова и строителна/.


                                Античност.
В близост личат и днес останки на могили. На около 500 метра на запад от това селище в местността Църцория има останки от раннотракийско селище/2-1 век пр. н.е./


                                Църцория.
 На северозапад в така наречения Валог има останки от селище, обитавано от 1 до 5 век. На север в местността Могилките до началото на 20 век са се виждали очертанията на няколко могили, но за съжаление с обработването на земята те са заличени.Не всичко може да се опише за това богато на история село. Целият район, а и самото село е пропито от античност.


Стари фамилии Селските, Вълковци, Тотовци, Дичовци, Лашковци,Синигерите, Патаринковци, Барювци, Шумковци………                                                                                                                          
Местности в землището на село Владимирово/Люта/………. Бакино трънье, Бачището, Брестака, Валога, Войнишки път, Голо бръдо, Греда, Добри дол, Дръмките, Дуните, Заливище, Замета, Зейще, Йончов геран, Калетин, Калето, Карамелски връх, Ковачевица, Копровица, Кременище, Креща, Крешката, Къси дол, Латинска цръква, Левагето, Линчище, Манастира, Марков камик, Маролет, Мечица, Могилките, Паздерковото, Погледец, Попова пояна, Преславица, Пръпорака, Тръпките, Църцория, Чуй петел, Ямугите/общо около 130/………..
В следващите постинги за селото ще разкажа някои чути от стари жители на Люта/Владимирово/ легенди за произхода на селото, за заровени съкровища , за хайдушки подвизи за видни моми от миналото. 

Няма коментари:

Публикуване на коментар