Social Icons

.

понеделник, 19 януари 2015 г.

ЖИВОПИС



Роден на 7 март 1934 г. в град Лом. 1956 г. завършва Педагогическия институт в Стара Загора, специалност рисуване. От 1956 г. до 1991 г. е учител по рисуване в гр. Лом. Участва активно в националните художествени изложби в София и страната. 1982 г. - приет за член на СБХ. През декември 1999 е избран за председател на Съюза на българските художници - представителство Лом.
Самостоятелни изложби - живопис:
1986, 1990, 1993 - София
1974, 1984, - Лом
1983, 1987 - Монтана
1985 - Берковица
1993 - Народно събрание - София
1997 - галерия " Кристина " - София
1998 - " Jewish Community Center " - Луисвил, Кентъки - САЩ
Работи в областта на пейзажа, портрета и фигуралната композиция. Негови творби са притежание на Националната художествена галерия и галериите в Смолян, Благоевград, Русе, Добрич, Враца, Монтана, Лом, а така също и в частни колекции в България, Германия, Австрия, Гърция, Сащ, Израел, Япония, Аржентина и др.
Живее и работи в гр. Лом, област Монтана.
"В своето творчество Иван Манойлов е проявявал винаги траен интерес към народностно - възрожденското начало в българската живопис. Той е роден и израсъл край Дунава, в Лом, град, известен със старите си възрожденски традиции, изпитвал векове влиянието наевропейската духовна култура. Именно в тази атмосфера Иван Манойлов се изгражда като художник, оформя своите стилово - пластични възгледи и сюжетно - тематични пристрастия. Картините му са пропити с народностен дух, с пиетет към красивата природа и национална архитектура, към миналото с неговите герои и мъченици, към живота, труда и бита на селския човек.
Като художник предпочита ясната конструктивна форма и грижливото изграждане на детайлите. В неговите пейзажи има много светлина, багри и спонтанен лиризъм. С щедрото си колоритно богатство и с националната си образност живописта на Иван Манойлов се докосва до съкровенното в българската душа."

Г. Шапкаров












Няма коментари:

Публикуване на коментар