Social Icons

.

сряда, 5 октомври 2016 г.

ИЗЛОЖБА-БИЕНАЛЕ 2016

На 03.10.2016 година в присъствието на народния представител Борислав Великов, областния управител на Монтана Ивайло Петров, кмета на гр. Монтана Златко Живков и много гости от гр. Монтана и страната бе открито второто издание на изложбата биенале “Тенец” 2016.
В него 110 автори предлагат на ценителите на живописта, графиката и скулптурата свои творби.
Произведенията на авторите, класирани в разделите “Графика”, “Скулптура” и “Приложно изкуство” са подредени в експозиционна зала „Кутловица“, а живописните творби в художествена галерия „Кирил Петров“. Там се състоя и церемонията по награждаването.
Творбите бяха оценени от жури в състав - председател: доц. Сашо Марков Рангелов -преподавател по живопис във Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий" и членове Валентин Славчев Александров - скулптор, Теодора Вълчева Вълчева - изкуствовед, Максим Петров Тодоров - илюстратор, график, Йоанна Тодорова Кемилева - председател на секция керамика в Съюза на българските художници.
Наградата на Съюза на българските художници получи живописецът Цветан Колев от Трявна, който е доцент във Великотърновския университет.
Награда на името на Йордан Радичков от Община Монтана си разделиха Дончо Планински и Зоран Мише от София. 
Наградата  на община Монтана в раздел “Живопис” получи Никола Певичаров от с. Марково, обл. Пловдив. Като жест на благодарност, той дари още едно своето платно “Резонанс ІІ” на художествената галерия в Монтана.
В раздел “Графика” журито определи като най-открояващи се творбите на Божидар Тонев от Добрич и доц. д-р Деница Янева от Велико Търново.
 При скулптурите бе отличена пластиката „Метаморфоза“(метал и гранит) на младия варненски автор Венцислав Марков
Лорета Велкова получи за творбата си „Етно арт в червено“ наградата в раздел “Приложно изкуство”.
Борислав Великов – председател на Сдружение “Приятели на Радичков”, връчи неговата награда на Кристина Вътова от Пловдив.
Тя бе определена за носител на приза за млад автор.
 С  Почетния знак на Дружеството на художниците „Тенец“ , Монтана бе удостоен Вълчан Петров, изключителен и уникален творец.

Двете изложби от биенале “Тенец” ще бъдат достъпни цял месец в експозиционните зали на бул. “Трети март” 64 и на ул. “Цар Борис ІІІ” в Монтана. 


    Няма коментари:

Публикуване на коментар