Social Icons

.

вторник, 20 октомври 2015 г.

ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА







ИЗЛОЖБА КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ВИДИ…
МИСТИЧНИЯ СВЯТ НА ХУДОЖНИКА…
Тази есен ценителите на изобразителното изкуство в гр. Монтана имат удоволствието да се запознаят с творчеството на един от най добрите представители на това изкуство в България, а бих казал и не само тук.
„…Поне трима художници от това поколение заслужават определението “гениални". И това са Атанас Яранов, Димитър Казаков и Вълчан Петров. И при тримата една мощна идея минава през цялото им творчество и през целия им живот. И при тримата художественото своеобразие на формата ги поставя извън всички художествени движения и школи на времето..."
Това казва за твореца Владимир Свинтила - арт критик
Големият български творец Вълчан Петров подреди изложба в художествена галерия „Кирил Петров“, гр. Монтана.
 Тук преди 40 години през 1976 година той прави първата си самостоятелна изложба. Родения в гр. Хисар художник има осъществени над 40 самостоятелни изложби в България и по света. Изкуствоведа Любомир Мечков направи едно изпълнено с емоции представяне пред препълнената с приятели и колеги на  художника зала.
Топло поздравление получи и от кандидата за пети мандат за кмет на гр. Монтана, Златко Живков.




…Опитвам се да чуя шепота на времето и да го превъплатя в съвременна пластична форма. Вълнуват ме нашите духовни корени. Преоткривайки ги, бих искал те да бъдат възродени в платната ми за бъдещето. Вярвам, че призванието на твореца е да "очовечи" божествеността, за да стане тя достъпна за сърцето и разума на всеки един човек на Майката земя, каза  за себе си и посланията на творбите си Вълчан Петров...


И това казва за своите търсения художника…
 … „Първото са така наречените „пластични образи“, в които има наслагване на християнството върху тракийската антична култура – обяснява Вълчан Петров. - Втората линия е помирението на религиите, защото Бог е един, а те са само път към Него и всеки има право да избере своя път към Бога. Третата област обхваща историята на Майката Земя от идеята до нейната материализация.“
Според художника третото направление се явява цяла философия за произхода и бъдещето на човечеството, която той е кодирал в картините си. „В първите два етапа от миналото на Земята – кристалите и растителния свят, не е съществувала представата за раждане и смърт. Тя се появява в третата фаза – света на животните, включващ и човека. Тогава за първи път се формират идеите за мъжкото и женското начало, за раждането и смъртта. Сега сме на прага на четвъртия етап, а очакванията за него са, че ще донесе или гигантски катастрофи, или ново духовно начало, по-силна връзка с космическия разум и с паралелните светове.
Тези идеи стават основа на творбите му. В тях търся по два-три пласта, свързани с нашата култура, дух и светоусещане, пояснява Вълчан Петров.
Формите, които избира, са извън познатите направления и школи, но изключително ярки като стил, индивидуалност и излъчване. Те са му спечелили много почитатели в страната и в чужбина - картини на Вълчан Петров са показвани в десетки  самостоятелни изложби в България и по света.. Той е носител на 14 награди от конкурси в България.










Творби на Вълчан Петров са собственост на музеи и частни колекции в Мексико, Бразилия, Франция, Великобритания, Белгия, Холандия, Полша, Чехия, Сърбия, Унгария, Германия, Испания, Италия, Австрия, Швеция, Португалия, Русия, Литва, Канада, Турция, Румъния, Малта, Гърция, Япония, САЩ,  Швейцария…

Няма коментари:

Публикуване на коментар