Social Icons

.

сряда, 21 март 2018 г.

ЖИВОПИС


Вен Зах и Батко Джони откриха изложба на контрастите

Ива Е. Иванова


В експозиционна зала “Кутловица” бе открита съвместна изложба на Венелин Захариев и Господин Господинов. Докторът по изкуствознание Любомир Мечков - главен уредник в Художествена галерия “Кирил Петров”, представи двамата творци и направи кратък преглед на показаните творби. В словото си той очерта контекста, в който се вписва съвременната живопис и творчеството на местните автори.
Платната на двамата художници, които си поделят пространството на залата, се оказаха една неочаквано добра комбинация. Контрастните на пръв поглед платна на Вен Зах и Батко Джони се допълват изненадващо сполучливо и дават възможност на ценителите на изкуството в Монтана да се насладят на една от най-издържаните изложби, които градът ни е виждал напоследък.
В тази изложба на контрастите Венелин Захариев представя прецизно избрани свои платна от последните няколко години, докато Господин Господинов привлича погледа с творби от последната една. Няма как да не отбележим и разликата в самите платна, като започнем от гамите и цветовете и стигнем до темите и мотивите, които са уловили четките на художниците.
Пейзажите от Монтана и натюрмортите на Батко Джони, както винаги се отличават с използването на сурови чисти цветове, силно изразена геометричност и значителна абстрактност. Впечатление прави използването на повече багри от студената гама, за разлика от доскорошните му предпочитанията към по-топлите.
Вен Зах от своя страна набляга на реализма като стил в живописта, макар да има и творби с други стилистични характеристики. Жанровото разнообразие в неговите платна е по-широко - от автопортрет, през портрет и пейзаж до фигурална композиция. Преобладаващи са пейзажите, но най-голямо впечатление прави платното, представящо Радичковия космос, превърнал се в запазена марка на твореца. Афинитетът към детайлите на един от доайените на изобразителното изкуство в нашия край проличава във всяка картина, а сложните цветове и по-убитата гама допринасят за по-голямата реалистичност на творбите му.
На събитието присъстваха много приятели и колеги на двамата художници, както и Нина Петкова - зам.-областен управител на Монтана, инж. Иво Иванов - председател на Общинския съвет, проф. Галилей Симеонов. Кметът на Монтана, който е посетил изложбата преди откриването й, изпрати поздравителен адрес до двамата творци.


худ. Господин Господинов


худ. Венелин Захариев

Няма коментари:

Публикуване на коментар