Social Icons

.

петък, 12 октомври 2018 г.

ЖИВОПИС, ГРАФИКА, СКУЛПТУРА, ПРИЛОЖНО ИЗКУСТВО


Биенале „Тенец” – Монтана 2018,
Изложбата, посветена на Йордан Радичков бе открита на 1 октомври от 17:30 ч. в експозиционна зала „Кутловица” и Художествена галерия „Кирил Петров” – Монтана. По време на откриването се състоя и церемонията по награждаването.
Награда на името на гениалният писател от община Монтана спечели Мартина Караиванова от Велико Търново. Наградата на Съюза на българските художници бе присъдена на Роберт Цанев от София. Отличени са и двама автори от Северозапада с едно и също име, но от различни места – живописецът Красимир Кръстев от Видин и скулпторът Красимир Кръстев от с. Бели извор (Община Враца). С приза за приложно изкуство бе удостоен Иван Кънчев, а за графика – Емануела Ковач. И двамата са представители на столичната гилдия на художниците.  Наградата за млад автор, осигурена от сдружение „Приятели на Радичков” отпътува за Пловдив, при Явор Костадинов.
Съгласно регламента на биенале „Тенец” творбите на тези изключителни автори остават собственост на Художествена галерия „Кирил Петров” – Монтана. Фондът й със съвременно изкуство ще бъде попълнен с даренията и на други участници в биеналето.
В експозиционна зала „Кутловица” на бул. „Трети март” 64 са показани творбите от разделите „Графика”, „Скулптура” и „Приложни изкуства”. В художествената галерия на ул. „Цар Борис III” № 19 е колекцията от живописни творби. Сред тях са произведения на известни автори като Вълчан Петров,  Румен Статков, Лаура Димитрова, Недко Солаков, Йоана Кемилева, Николина Канарова, Димитър Рашков, Жанет Левордашка. В разнообразната в стилово и жанрово отношение изложба впечатляващо е представянето на хдожниците от дружеството в Монтана/Галилей Симеонов, Димитър Гоцак, Теодоси Антонов, Николай Пенков, Георги Паунов, Господин Господинов, Стефан Владимиров, Дончо Планински, Ани Ванчов, Таня Василева, Рени Петрова,.../
Журито, което оценени творбите, включваше безспорни авторитети: Вежди Рашидов (член кореспондент на БАН и министър на културата в два кабинета), Божидар Бончев (професор в катедра „Керамика“ на Националната художествена академия), живописецът Свилен Блажев, графикът Захари Каменов.
На откриването на изложбата присъстваха народният представител Атанас Костадинов, заместник-областният управител Цветко Цветков, председателят на Общински съвет – Монтана, инж. Иво Иванов и неговият заместник инж. Валери Георгиев, директорът на „Хуманитарни дейности” в Община Монтана Александър Герасимов и десетки ценители на изкуството. Те почувстваха дух на Северозапада и благодарение на изпълненията на духов оркестър „Виво Монтана”, които бяха артистични гости на откриването на изложбите. Биенале „Тенец“ 2018 бе организирано от Община Монтана; Съюза на българските художници /СБХ/; Художествена галерия „Кирил Петров“ – Монтана; Представителството на СБХ – Монтана, и Дружеството на художниците „Тенец”- Монтана. Престижното събитие е включено от Министерството на културата в програмата на Европейската година на културното наследство.


худ. Вълчан Петров

худ. Таня Василевахуд. Румен Статков
худ. Георги Пановхуд. Ани Ванчов


худ. Господин Господинов


худ. Господин Господинов
худ. Галилей Симеонов


худ. Виолета Апостолова 

худ. Виолета Апостолова 


худ. Недко Солаков


худ. Недко Солаков


худ. Емануела Ковач
худ. Йоана КемилеваНяма коментари:

Публикуване на коментар